توصیه های مدیریتی
- خوراک به صورت روزانه تهیه شود
- به صورت کاملاً مخلوط ( TMR) مصرف شود
- تعداد دفعات خوراک دهی به سه بار در روز افزایش یابد
- ترغیب دام به مصرف هر چه بیشتر خوراک به هر روش ممکن
- جمع آوری ضایعات ( سنگ ، چوب ، سیم ، آشغال و ...) از داخل آخور
- اندازه قطعات علوفه یکنواخت و بین 5/3-3 سانتیمتر ( ریزتر یا درشت تر بودن باعث مشکلات هضم و جذب می شود)
- مصرف مواد خوراکی مرطوب مانند سیلوی ذرت ، تفاله چغندر خیس خورده ، ملاس و آب
- تراکم صحیح ، گروه بندی دام ها از نظر سن و جثه ، اختصاص 40- 75 سانتیمتر آخور جهت هر دام
مزایای استفاده از خوراک آماده نسبت به خوراک ساخته شده
در واحدهای دامداری
- توازن دقیق جیره بر اساس نیاز هر گروه پرورشی و تعادل خوراک از نظر مواد مغزی ( انرژی ، پروتئین مواد معدنی و ویتامین ها و....) و نهایتاً بهبود قابلیت هضم و افزایش بازدهی خوراک و در نتیجه افزایش میزان شیر و گوشت تولیدی از نظر کیفی و کمی
- سهولت در انبارداری خوراک و تهیه خوراک به اندازه مصرف واحد و جلوگیری از آلودگی های باکتریایی ، قارچی و سموم و آفات انباری
- کاهش بیماری های متابولیکی و در نتیجه کاهش هزینه های درمانی و دارو
- بهبود وضعیت باروری و تولید مثلی حیوان و جلوگیری از کاهش باروری
- افزایش خوش خوراکی و نهایتاً مصرف بهینه خوراک و افزایش تولید
- مصرف یکنواخت و کامل تمامی اجزای جیره و عدم توانایی دام جهت جدا سازی خوراک ها
- تأمین و محاسبه کلیه نیازهای دام شامل نیازهای نگهداری ، رشد ، تولید مثل ، تولید شیر و گوشت
- صرفه جویی در میزان سرمایه گذاری ، مصرف انرژی ، کارگری ، هزینه مشاوره و جیره نویسی و وقت و مجموعا کاهش هزینه های تولید
- کاهش میزان ضایعات و پرت مواد غذایی هنگام جابجایی ، مصرف و توزیع خوراک در آخور
- امکان عمل آوری خوراک ها و استفاده از مکمل های کمک کننده به هضم بهتر ( مانند یونوفرها ، توکسین بایندر ها و ....) کاهش مواد سمی و ضد تغذیه ای موجود در اجزاء خوراک و افزایش قابلیت هضم خوراک ها
بهترین سن کشتار
- حداکثر زمان نگهداری دام تا 15- 18 ماهگی می باشد ( بسته به نژاد دام و میزان افزایش وزن روزانه )
- بیشترین افزایش وزن بافت ماهیچه ای در سن 6- 15 ماهگی ( خصوصاً 10 تا 14 ماهگی ) اتفاق می افتد
- بهترین وزن کشتار حدود 500 کیلوگرم وزن زنده می باشد که بالاترین کیفیت لاشه و شرایط بدنی را دارا می باشد
- نگهداری در وزن بالاتر از 500 کیلو گرم باعث افت کیفیت لاشه ، افزایش نسبت چربی به گوشت ، بالا رفتن ضریب تبدیل ( 12 تا 14 کیلو گرم خوراک به ازای هر کیلو افزایش وزن )
- کاهش قیمت فروش دام به علت چرب شدن بیش از حد لاشه
- تولید هر گرم پروتئین میزان 4.2 کیلو کالری انرژی مصرف می کند
تولید هر گرم چربی میزان 9.4 کیلو کالری انرژی مصرف می کند
نتیجه گیری نگهداری بیش از حد دام و پس از زمان مناسب باعث کاهش سود آوری و ضرر اقتصادی است
|