ورود |  عضويت|  EN
جمعه 10 فروردین ماه 1403
 
 

آخرین بروز رسانی 1399/03/20

Module Border Module Border
  بومادران 

بومادران

 

Achillea millefolium

از خانواده: Asteraceae یا تیره کاسنی

 

دیگر اسامی فارسی: برنجاسف ، قیصوم ، علف هزاربرگ ، بوماران

گیاه شناسی:

بومادران گیاهی است علفی ، دولپه ، چندساله ، روز بلند و آفتاب دوست ، به ارتفاع 90-30 سانتیمتر. گل آذین دیهیم ، چتری ، مجتمع ، کوچک و به رنگ های زرد ، صورتی و سفید و به دو شکل دیده می شود یکی زبانه ای سفید رنگ که از 6-5 عدد تجاوز نمی کند و دیگری لوله ای که وسط کاپیتول ها واقع گردیده است. برگ ها پوشیده از کرک ، با قطعات خطی نوک دار و به رنگ سبز تیره ، بدون دمبرگ و به طور کامل دراز می باشد. میوه فندقه ، طویل و به رنگ زرد روشن است.

قسمت مورد استفاده:

سرشاخه گلدار و برگ با طعم تلخ و بوی قوی

ترکیبات شیمیائی:

از گل های آن اسانس روغنی خوش عطر و فرار به رنگ آبی روشن استخراج می شود در هر 100 گرم گل 120-100 میلیگرم آزولن است ، اسانس به روش تقطیر با آب و بخار به دست می آید و مقدار آن 5-3 کیلوگرم در هکتار برآورد شده است. این گیاه دارای اینولین و کمی تانن است که در اروپا به عنوان تب بر استفاده می شود. حاوی فلاونوئید با خواص آنتی اکسیدان ، ضد سرطان و التهاب ، تعدیل کننده سیستم ایمنی بدن و محافظت کنندگی کبد می باشد.

محیط شناسی و بررسی رویشگاه:

در انواع خاک ها و اقلیم ها به خوبی رشد می کند در اراضی کوهستانی و استپی ، جلگه ای ، مزارع شخم خورده و بایر ، چمن زارها و مناطق خشک به صورت خودرو می روید. بومی آسیا و اروپا است و تا ارتفاع 2500 متری رشد می کند ، بهترین دما برای رشد و گلدهی 26-18 درجه سانتیگراد است و در مناطق گرم و آفتابی بهتر رشد می کند در مناطق با بارندگی سالانه 120 میلیمتر هم دیده می شود.

زراعت:

تکثیر به وسیله دانه و قسمت های رویشی گیاه می باشد. بذرها را به فاصله ردیفی 70-60 و بین ردیفی 30-25 سانتیمتر می کارند. زمان مناسب برای کاشت مستقیم بذر اواخر تابستان تا اوایل پائیز است ، مصرف بذر خالص 6-4 کیلوگرم در هکتار است. تکثیر رویشی از راه تقسیم بوته صورت می گیرد ، در پائیز گیاه 5-4 ساله را از زمین خارج و تقسیم نموده و در زمین مورد نظر می کارند. کشت غیرمستقیم بذر در خزانه هوای آزاد انجام می شود ، عمق بذر نباید بیشتر از 5/0 سانتیمتر باشد فاصله بذرها در خزانه 50-20 سانتیمتر و زمان انتقال اوایل پائیز است. طول مدت جوانه زنی 10-7 روز می باشد.

نوع خاک:

خاک سبک و شنی با 7/6-6=PH را بهتر می پسندد.

نیاز کودی:

دادن کود باعث افزایش پیکر رویشی و افزایش اسانس گیاه می شود ، حداقل 30 تن کود دامی ، 100-80 کیلوگرم کود فسفاته قبل از کاشت و 150-100 کیلوگرم کود ازته در هکتار نیاز دارد.

نیاز آبی:

بسته به اقلیم هر 10-5 روز یک بار آبیاری انجام می شود. به خشکی مقاوم است ولی خشکی باعث کاهش سطح برگ و عملکرد اجزاء می شود.

مبارزه با آفات ، بیماری ها و علف هرز:

رشد اولیه گیاه کند می باشد در نتیجه مبارزه مکانیکی شیمیائی ضروری است استفاده از علف کش کرب به مقدار 4 کیلوگرم در هکتار و استفاده از یخ آب زمستانه جهت کنترل سن لکه دار (Lygus spp) و لارو که با مکیدن شیره گیاه (Hemimene petriverella) از ریشه آن تغذیه می کند لازم است

زمان گلدهی و برداشت محصول:

در صورتی که گیاه به طور غیرمستقیم کشت شود در پائیز به زمین اصلی منتقل می شود و یک سال بعد از کاشت به گل می نشیند و می توان محصول را برداشت کرد. اگر به طور مستقیم کشت شده باشد محصول از سال سوم قابل برداشت است. بهترین زمان برداشت موقع گلدهی است که در این هنگام گل ها را از فاصله 4-3 سانتیمتری دمگل برداشت می کنند. دوران گلدهی اواخر فروردین تا اواخر خرداد است از سال دوم مقدار پیکر رویشی خشک شده 4-1 تن در هکتار می باشد. نسبت پیکر رویشی تازه به خشک 4 به یک ، نسبت گل تازه به خشک 6 به یک و مقدار اسانس 5-3 کیلوگرم در هکتار و ماندگاری اقتصادی 5-3 سال خواهد بود.

دامنه انتشار:

البرز مرکزی ، زاگرس غربی ، اشتران کوه ، ارومیه ، تبریز ، گرگان ، مشهد ، جنگل های گلستان ، اردستان ، نطنز ، اصفهان ، استان مرکزی ، شرق همدان ، مرکز و جنوب قزوین ، تهران ، سمنان ، یزد ، اردبیل ، خوزستان ، فارس ، کهکیلویه و بویراحمد ، چهارمحال و بختیاری.

خواص و کاربرد:

مدر و تب بر ، بخور و جوشانده آن برای درمان زکام و درد کلیه مفید است ، روغن آن برای تسکین درد ، مخلوط ضماد (برگ تازه) با روغن ترمس (باقلای مصری) برای رویش مو ، خوردن آن با عسل برای نابودی کرم های معده و عصاره روغنی آبی رنگ آن دارای اثر ضدالتهابی ، برای درمان قاعدگی ، ضربان قلب ، ورم عضله و خواب رفتن دست ها مفید است. (30-15 گرم در 5/0 لیتر آب جوشانده به صورت لوسیون در حمام استفاده شود). این گیاه به جهت گل های چتری زیبا و شکل بوته ای نه چندان بلند و نرمش و سازگاری با انواع خاک ها و اقلیم ها و آب و هوا به عنوان یک گیاه زینتی در فضای سبز شهرها و گل آرائی باغچه ها و باغ های صخره ای به حالت مجتمع ، پوششی ، تفکیکی و لکه ای کاربرد زیادی دارد مصرف برگ ، گل تازه و خشک گیاه از زمان های قدیم در روستاها به عنوان دور کننده و دافع حشرات موذی (کک و ساس) در اتاق خواب و نشیمن مرسوم بوده است.

Module Border Module Border
 
  نظرسنجي
نظر شما درباره پرتال سازمان جهاد کشاورزی چیست؟

 

تعداد جوابها : 62141

عالی : 91%
خوب : 4%
متوسط : 1%
ضعیف : 5%

  ارسال  
  كاربران بر خط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 212
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 212

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 32640075
Visitors بازديد هاي امروز: 2459
Visitors بازديد هاي ديروز: 10791

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/01/10 پرتال سازمان جهاد كشاورزي استان اصفهان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا