ورود |  عضويت|  EN
پنج شنبه 09 فروردین ماه 1403
 
 

آخرین بروز رسانی 1399/03/20

Module Border Module Border
  آویشن 

آویشن

 

Thymus Vulgaris

از خانواده: Labiatae (نعناع)

 

دیگر اسامی فارسی: آویشم یا آفشن

گیاه شناسی:

نام آویشن نامی آشنا و برای گروهی از گیاهان که جملگی به خانواده نعناء یا Labiatae تعلق داشته و از سه جنس مختلف تشکیل می گردند اطلاق می شود.

1- جنس Zataria ، 2- جنس Ziziphora ، 3- جنس Thymus گونه های مختلف این سه جنس در ایران به صورت خودرو وجود دارد مثلا از جنس شماره 1 گونه ای بنام آویشن پهن برگ یا آویشن شیرازی به نام Z.multiflora و یا از حنس شماره 2 گونه Z.chinopodiosdes که به آویشن برگ باریک معروف است و در اکثر نقاط ایران دیده می شود و از جنس شماره 3 دهها گونه در دنیا وجود دارد که مشخصا 14 گونه آن در ایران شناسائی شده و گونه انحصاری ایرانی آن Thymus persica و معروف ترین گونه این جنس آویشن معمولی یا Thymus vulgaris می باشد که نسبت به سایر گونه ها بازدهی بیشتری داشته و مواد متشکله آن عالی است. در اینجا به بررسی گونه Thymus vulgaris می پردازیم ، که گیاهی چند ساله بوته ای دارای ساقه های متعدد مستقیم ، علفی ، چوبی و کوتاه قد به ارتفاع 30 – 10 سانتی متر است (گاهی 80 – 40) ، ساقه ها پوشیده از کرک های سفید رنگ ، برگ ها معطر و تا حدودی همیشه سبز ، بدون دمبرگ یا با دمبرگ ، برگ ها بیضوی ، نیزه ای شکل ، کشیده و لوزی مانند به طول 15 – 5 میلیمتر ، سطح زیرین برگ ها متمایل به سفید و پوشیده از غده های حاوی اسانس بسیار معطر ، گل ها به رنگ ارغوانی کم رنگ یا سفید ، گل ها لوله ای و دو لبه به طول 5 میلیمتر ، کاسبرگ ها کرکدار ، میوه فندقه کوچک که داخل آن 4 عدد بذر وجود دارد که 3 – 2 سال قدرت رویش دارد. در شرایط اقلیمی خوب 20 – 14 روز بعد از کاشت سبز می شود در یک گرم 30 – 25 هزار عدد بذر وجود دارد. وزن هزار دانه آن 28/0 – 25/0 گرم است. استاندار قوه نامیه 80% است.

قسمت مورد استفاده:

برگ ها ، سرشاخه گلدار و گل ها

ترکیبات شیمیائی:

اسانس آن متشکل از مایعی زرد رنگ یا قهوه ای مایل به قرمز با بوئی مطبوع است. طعم آن تند است و خنک کننده که از تقطیر برگ ها و سرشاخه های گلدار به دست می آید. سرشاخه حاوی تانن و ترکیبات فنولی است مهمترین اسانس آن تیمول و به نام Carvacoal و به میزان 8/0 – 6/2% است ، میزان این اسانس در نور کامل خورشید افزایش می یابد.

محیط شناسی و بررسی رویشگاه:

در اماکن گرم و خشک با ارتفاع کم و متوسط ، آفتابگیر ، چمن زارها ، مناطق عاری از درخت و نیز داخل جنگل ها ، تپه های شنی و چراگاه ها می روید.

زراعت:

از طریق بذر ، قلمه و تقسیم بوته تکثیر می شود. تکثیر از طریق بوته روش مناسب تری است و 6 – 4 سال در مزرعه می ماند. از سال سوم به بعد بیشترین عملکرد و میزان اسانس را خواهد داشت با قلمه های 10 – 5 سانتی تکثیر آن در بهار به آسانی امکان پذیر است. زمان کشت مستقیم با بذر هم اوایل بهار تا اواسط پائیز در درجه حرارت 32 – 12 درجه سانتی گراد می باشد. عمق کاشت باید کمتر از 5/0 سانتی متر و میزان بذر خالص در شرایط کاملا مساعد 6 – 5 کیلوگرم در هکتار است. بهترین فاصله کاشت 15 سانتی متر روی ردیف و 50 سانتی متر بین ردیف است.

در کشت غیرمستقیم 600 – 500 گرم بذر برای تولید نشاء در اواخر زمستان در گلخانه کشت شده و بعد از آنکه نشاها 7 – 5/5 سانتی متر شد به زمین اصلی منتقل می شوند. تکثیر قلمه در اواخر پائیز صورت می گیرد. 75 – 65 هزار قلمه را در خزانه گرم به مدت 60 – 45 روز ریشه دار می کنند و 45 – 30 روز پس از جوانه زنی به زمین اصلی به فاصله های 60 – 50 یا 30 – 20 سانتی متر منتقل می کنند.

نیاز کودی:

300 – 200 تن کود دامی قبل از کاشت ، در بهار 80 – 50 کیلوگرم کود فسفره ، 80 – 50 کیلوگرم کود پتاسه به همراه 60 – 40 کیلوگرم کود ازته استفاده می گردد ، به علت آهک دوست بودن این گیاه در زمین هائی که آهک کمی دارند در هر هکتار 5 – 4 تن کود آهک با کربنات کلسیم یا 3 – 5/2 تن آهک پخته به زمین می دهند.

نیاز آبی:

تنش خشکی موجب افزایش ماده مؤثره در برگ می شود.

نوع خاک:

باید دارای زهکش خوب ، نرم ، رسی یا ماسه ای با حداقل PH شش باشد ، همچنین خاک آهکی را بهتر می پسندد.

مبارزه با آفات ، بیماری ها و علف هرز:

قبل از کاشت ، سم پاشی با آفالول حدود 75 کیلوگرم ، گزاگارد 50 حدود 2 کیلوگرم ، زمرون 25 حدود 5/1 کیلوگرم در هکتار ، Stomp ، Foresite ، Versatill Linuron ، sinbar مؤثر است.

زمان گلدهی و برداشت محصول:

برداشت محصول در زمان گلدهی ، دو مرتبه در سال در خرداد تا شهریور انجام می شود.

مناطق انتشار:

استان های شمالی ، استان های غربی ، لرستان ، کردستان ، چهار محال و بختیاری ، کهکیلویه و بویراحمد و اصفهان.

خواص و کاربرد:

درمان بیماری های قارچی ، جرب ، یرقان ، گلودرد ، سوء هاضمه ، ضعف اعصاب ، بو بر دهان ، ضد تشنج ، رفع بیماری های دستگاه تنفسی مثل ذات الریه ، رفع بیماری روده ، کلیه و مثانه ، درمان نقرس و رماتیسم. یک شاخه از گیاه را در یک لیتر آب حل کرده و برای سفیدی دندان ها استفاده کنید یا 4 گرم آن را در یک لیوان دم کرده و استفاده کنید.

Module Border Module Border
 
  نظرسنجي
نظر شما درباره پرتال سازمان جهاد کشاورزی چیست؟

 

تعداد جوابها : 62141

عالی : 91%
خوب : 4%
متوسط : 1%
ضعیف : 5%

  ارسال  
  كاربران بر خط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 229
Members اعضاء: 1
مجموع كاربران مجموع: 230

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 32636025
Visitors بازديد هاي امروز: 9200
Visitors بازديد هاي ديروز: 8862

فعال در اين زمان كاربران فعال:
01: 1262658357
Copyright (c) 1403/01/09 پرتال سازمان جهاد كشاورزي استان اصفهان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا