ورود |  عضويت|  EN
پنج شنبه 30 فروردین ماه 1403
 
 

آخرین بروز رسانی 1399/03/20

Module Border Module Border
  بادرنجبویه 

بادرنجبویه

 

Melissa Officinalis

از خانواده: Laminaceae

 

دیگر اسامی فارسی: وارنگبو ، بادرنجبویه ، بادرنجوبه

گیاه شناسی:

بادرنجویه گیاهی علفی چند ساله و پر شاخه به ارتفاع 80 – 30 سانتی متر و برگ های پهن و تخم مرغی شکل به طول 6 – 3 سانتی متر ، و به صورت متقابل به رنگ سبز تیره با سطحی ناصاف و برجستگی های متعدد ، گل ها در قسمت فوقانی گیاه و در زاویه برگ ها تشکیل می شود غنچه ها معمولا زرد کم رنگ ، که پس از بازشدن به گل های سفید یا بنفش تبدیل می شوند. میوه فندقه 4 قسمتی و طول آن 5/1 – 1 میلیمتر است. گل ها اواسط تابستان ظاهر شده و بوی معطر آن باعث جلب حشرات به خصوص زنبور عسل می شود. بذر به رنگ تیره و براق (سیاه رنگ) دیده می شود. ریشه کوچک استوانه ای ، سخت و به نسبت منشعب است. در یک گرم حدود 1500 عدد بذر هست و وزن هزار دانه 7/0 – 6/0 گرم است.

قسمت مورد استفاده:

برگ های بدون دمبرگ و سرشاخه گلدار

ترکیبات شیمیائی:

حاوی 5/0 – 2/0% اسانس اما برگ ها حاوی اسانس بیشتری هستند. مهمترین ترکیبات آن شامل سیترونال (50 – 20%) سیترال ، ژرانیول لینالول و استات و گنول ، تانن ، کامفر قندهای مختلف و مواد رزینی است.

محیط شناسی و بررسی رویشگاه:

به صورت خودرو در اراضی کوهستانی ، کنار جاده ها و بعضا سایه درختان و تا ارتفاع 1800 متری رویش دارد. رویش در مناطق با بارندگی 140-120 میلیمتر هم دیده شده ، به هوای گرم و نور کافی نیاز دارد. دمای مناسب جوانه زنی 20-18 درجه و دمای مطلوب رشد 30-20 درجه است بادرنجبویه برای مدتی قادر به تحمل دمای پائین (25- ، 20-) درجه نیز می باشد ریشه طویل و قادر به جذب رطوبت از اعماق است و برای مدتی خشکی را تحمل می کند. رویش گیاه در سایه نه تنها سبب کند شدن رشد و نمو می شود بلکه در کاهش کمیت و کیفیت اسانس مؤثر است.

زراعت:

از طریق بذر و قطعات ریشه دار تکثیر می یابد ، ولی بذر به کندی رشد می کند و قطعات ریشه دار را از گیاه مسن جدا می کنند ، اواخر پائیز زمان مناسبی برای کشت مستقیم است که به فاصله 60 سانتی متر و عمق 5/1-1 سانتی متر انجام می شود و 10-8 کیلوگرم بذر خالص در هکتار نیاز دارد. کشت غیرمستقیم در خزانه هوای آزاد در بهار (اواخر فروردین – اوایل اردیبهشت) و در خزانه زیر پلاستیک اواخر زمستان (اواخر بهمن) انجام می شود فاصله ردیف ها در کشت خزانه ای 30-25 و عمق 5/0 ، و برای هر هکتار 5/0 کیلوگرم بذر با کیفیت مناسب است از هر متر مربع محیط خزانه300-250 نشا به دست می آید. اواخر تابستان زمان مناسبی برای انتقال نشا است. نشا را در زمین اصلی به فاصله 60-50 سانتی متر و به فاصله های ردیفی 40-30 سانتی متر از هم می کارند. برای هر هکتار 60-50 هزار نشا نیاز است. چون گیاه 5-4 سال در زمین می ماند لذا باید تناوب کشت با سایر گیاهان رعایت شود.

نیاز آبی:

اوایل کشت ، آبیاری مرتب و منظمی نیاز دارد. زمانی که ریشه پائین می رود ، نیاز آبی کمتر و مقاوم به کمبود آب می شود. در خاک های با بافت متوسط و غنی از ترکیبات کلسیم و عناصر غذائی قادر است خشکی را تحمل کند.

نوع خاک:

در هر خاکی می روید ، خاک با بافت متوسط و غنی از ترکیبات کلسیم و مواد و عناصر غذائی برای رشد گیاه مناسب است PH مناسب 8 تا 8/4 .

نیاز کودی:

30 – 25 تن کود دامی پوسیده قبل از کشت ، 70 – 50 کیلوگرم کود ازته ، 60 – 50 کیلوگرم کود فسفره ، 100 – 800 کیلوگرم کود پتاسه در هکتار در سال اول ، کشت و در سال های بعد بسته به میزان حاصلخیزی زمین زیرکشت ، کود کامل و به خصوص کود ازته ضروری می باشد.

زمان گلدهی و برداشت محصول:

برداشت از سال اول شروع و فقط یک بار صورت می گیرد ولی از سال دوم به بعد 3 – 2 بار برداشت امکان پذیر است. اولین برداشت در اواخر تیر ، دومین برداشت در اواسط شهریور و سومین برداشت در اواخر مهر انجام می شود. پیکر رویشی از 4 – 5 سانتی متر بالای سطح خاک برداشت می شود. دوام گیاه معمولا تا چهار سال می باشد ولی در صورت مراقبت کافی و مدیریت مناسب تا 10 سال ادامه می یابد. برای افزایش کیفیت ماده مؤثر باید برگ ها را از ساعت 9 صبح به بعد که شبنم برطرف شده برداشت کرد. عملکرد پیکر رویشی 20 – 10 تن در هکتار است که در صورت خشک کردن به 4 – 2 تن تعلیل می یابد که عملکرد برگ خشک آن 1 – 7/0 تن در هکتار می شود. بذر از اوایل شهریور به بعد قابل برداشت می باشد. اگر هدف جمع آوری بذر باشد برداشت ، یک بار انجام می شود و لازم است قبل از رسیدن کامل جمع شود که معمولا عملکرد آن 300 – 150 کیلوگرم در هکتار است.

خواص:

نیرو دهنده ، ضد تشنج ، مقوی معده ، تسهیل کننده عمل هضم ، معرق ، پائین آورنده قند خون و جلوگیری از ریزش مو.

محل انتشار:

اطراف تهران ، کرج ، قزوین ، کرمان ، جنگل گلستان ، گنبد کاووس ، آذربایجان ، کرمانشاه ، لرستان ، گیلان.

نکته:

بادرنجبویه دارای قوه رویشی کمی است لذا برای افزایش آن بذرها را به مدت 20 – 16 ساعت باید در آب با دمای مجیط خیساند یا اینکه 48 ساعت در دمای صفر درجه سانتی گراد قرار داد.

Module Border Module Border
 
  نظرسنجي
نظر شما درباره پرتال سازمان جهاد کشاورزی چیست؟

 

تعداد جوابها : 62160

عالی : 91%
خوب : 4%
متوسط : 1%
ضعیف : 5%

  ارسال  
  كاربران بر خط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 407
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 407

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 32790922
Visitors بازديد هاي امروز: 1749
Visitors بازديد هاي ديروز: 7999

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/01/30 پرتال سازمان جهاد كشاورزي استان اصفهان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا